Dámské kabelky a jejich historie
Dámské kabelky a jejich historie
V dnešní době je kabelka nepostradatelným módním doplňkem, který ve svém šatníku vlastní drtivá většina žen. Mimo osobních dokladů, telefonu a peněženky, bez kterých bychom neudělali ani krok, se v nich také ukrývají kdejaká tajemství - rtěnky, pudr, parfémy, antibakteriální gel, hygienické potřeby a velká spousta dalšího. Zamýšleli jste se ale někdy nad tím, jak taková kabelka vlastně vznikla a kdy? Pojďme se na to společně podívat.

Nejstarší model na světě

Kabelky jsou s největší pravděpodobností součástí dějin lidstva od té doby, kdy měl člověk potřebu vlastnit a nosit klíčové věci u sebe - pravěké oděvy totiž kapsy opravdu neměly. Až do konce 16. století byly kabelky běžně nošeny jak ženami, tak muži - výsadou žen se staly právě až na přelomu století.
Nejstarší dochovanou dámskou kabelku objevili archeologové v Německu v roce 2012 a předpokládá se, že pochází až z pravěké doby kamenné v období 2,5 tisíce let před našim letopočtem. Takové kousky byly často zdobeny různými sponami či výšivkami a nosily se připevněné k opasku. Stejně jako je tomu i dnes, v minulosti se tímto způsobem snadno poznalo, z jak bohaté rodiny člověk pochází.

Zlomové období baroka

V období baroka, tedy v 17. století, se kabelky místo u opasku začaly nosit pod objemné barokní suknice a dámy často nosily třeba i dvě současně. Mladé dívky trávily vyšíváním takových vaků celé hodiny, jelikož pokud se projevila jejich dovednost vyšívání, staly se provdatelnými.

První moderní kabelka

Zásadním zvratem v dějinách dámských kabelek došlo s příchodem klasicismu v 19. století. Trendem se totiž v této době staly rovné siluety s vysokým pasem a velmi úzké střihy šatů, pod které zkrátka nic neschováte. S tím tedy přišla i otázka, kam s kabelkou. Pár šikovných hlav se však dalo dohromady a na svět tak přišla první skutečná dámská kabelka do ruky, jak ji známe dnes.